Stäng
RSS 2.0

7 januari / Nyårslöften och kickstart?

 
 
 
 
Min morgon: Snorig och halsont betyder att 1,5 veckas utenbliven träning fortsätter. Testade istället 15 min morgonyoga med Ida Warg och luffsade sedan 20 minuter, i snöyran, tillsammans med min lillebror. Talade om livet, skrattade och skottade av infarten. Träning? Nej, men definitivt hälsa på alla plan. Kvalitetstid, frisk luft, rörelse och god frukost. Glad mage, glatt hjärta och ro i själen. En version av kickstart. Nu till det, ack så, aktuella ämnet: Nyårslöften! 

Januari månad är definitivt den månad när löften, förbud och dylikt regerar likt förbannat. Det vanligaste nyårslöftet måste ändå handla om hälsa och träning? Därmed tänkte jag ta upp det nedan. Gymmen fylls nu av människor som skall "starta ett nytt liv" vilket givetvis är toppen. Det som är mindre bra är dock att gymmen sedan gapar tomma redan i slutet av februati då alla dessa "nyårslöften" tappat motivationen och återgått till sina tidigare vanor. För att det blev jobbigt, tråkigt och totalt ohållbart? Jag tänker säga precis som många andra: Gör inte detta. Gå inte ut för hårt. Kör inte all in, från noll till hundra. Det är bara meningslöst. Vad man bör eftersträva, enligt mig, är en hållbar, hälsosam, livsstil. Ett sätt du faktiskt kan leva på och trivas med. Vilken nivå detta är eller vad det innebär varierar oerhört från person till person då vi är olika. Vi är i grund och botten olika, med olika psykiska och fysiska förutsättningar. Utöver detta lever vi helt olika liv. Vad vi arbetar med, hur vår vardag ser ut eller vilka mål vi har med vår livvstil styr också hur vi skall gå till väga och hur vi kan leva. Jag har läst så mycket bra ifrån olika experter inom ämnet, då inte minst Kristina Andersson, som är en favorit. Likt henne tänker jag upprepa ett "tänk inte förbud". Vill du leva sundare, röra på dig mer eller äta renare mat (vanliga råvaror snarare än färdiga produkter)? Gör det för att du vill det, för att du älskar dig själv och är värd ett friskt liv. "Man lever bara en gång?" - Åtminstone vill jag då öka mina chanser till att denna "en gång" blir en smärre evighet fylld av njutning. Klipper vi av naglar och hår växer de troligtvis ut men en ny kropp, det får vi ingen? 

Några tankar för en hållbar hälsa: 
- Tänk inte i "förbud".  Då blir livet tråkigt. Gör istället medvetna val. 

- Träna på en nivå som gör att träning blir roligt. Har du inte tränat förut? Testa dig fram och börja med exempelvis 2-3 gånger/v. Kanske räcker det gott och väl? Kan du, börja promenera eller cykla till jobbet? Gör något. Det är bättre än inget. Två zumbapass är bättre än att stå och stirra bland skivstängerna fyra gånger per vecka utan att röra en fena. Att träna skall såklart vara en ansträgning men är det inte roligt också kommer du inte att vilja fortsätta. Hitta en nivå där du får med båda delarna. Ju bättre du blir desto roligare blir det. Kanske kommer du plöstligt att älska intervaller eller dylikt? 

- Dra ner på de mindre bra vanorna så som att utesluta måltider, för mycket socker i vardagen eller ditt dagliga intag av coca cola. Tänk: Mer grönsaker och frukt, råvaror snarare än matvaror och mat lagad ifrån grunden snarare än "förbud" mot ditt och datt, inget sånt på x antal dagar, inget sånt...Hitta en balans. Jag tycker definitivt att det är bättre att dra ner på exempelvis socker och välja att äta det främst på fredagsfikan och lördagar snarare än att förbjuda sig det totalt i x antal dagar för att sedan? Ja vaddå? Återgå till gamla vanor och starta varje dag med en bulle? Visst, du har klarat dina x dagar utan men troligtvis inte lärt dig någonting alls eller förändrat din livsstil. 

- Tänk helhet snarare än att fastna i detaljer. "Vilken är den nyttigaste frukten/grönsaken?" Svaret är enkelt: Den du faktiskt äter. Nog försvinner exempelvis mer näring ur broccolin, ju längre du väljer att koka den MEN det är bättre att äta njuta av en hel tallrik, lite överkokt, broccoli än att plåga i sig två matskedar ångkokt. Det är bättre att äta halva tallriken grönsaker av valfri sort än att äta två små spenatblad bara för att "det skall vara rikt på x och y". Ja, ni förstår poängen? Det faktum ATT du äter grönsaker, frukt och en varierad, näringsrik kost är viktigare än små idiotiska detaljer. Det är inte en banan vid fel klockslag som förstör din kosthållning om 50% av veckan ändå dricker läsk, äter raffinerat socker och skippar måltider. Tänk helhet. 

- Sätt dig själv främst, fokusera på dina mål. Var realistisk! Vill du klara att springa 5km utan att stanna innan mars är slut? Då är intervaller såsom tabata eller löpning perfekt. Att skippa pass på pass blir inte "att unna sig". Att unna sig är snarare att göra saker som tar dig närmare ditt mål, inte längre ifrån. Andersson har skrivit ett fenomenalt inlägg om detta. Är ditt mål att komma i dina gamla jeans du hade innan du blev gravid, innan februari, då får du också göra saker som tar dig närmare ditt mål. Unna dig en avkopplande löpartur, egentid i form av ett tabatapass eller en promenad med en kär vän? Att avsluta veckan med att exempelvis trycka både 1kg karamellkungen, en pizza och ta en riktig fylla är upp till dig. Det handlar inte om att en sak förstör hela ditt upplägg och handlar det om en livsstil förstör inte lite socker eller alkohol hela ditt arbete, men har du ett sådant specfikt mål skall du vara medveten om att det åtminstone inte hjälper dig närmare det. Välj inte att använda ordet "unna sig" till sådant som tar dig ifrån ditt mål och gör medvetna val. Att unna sig är nog ett av de värsta ord jag vet och som jag anser missbrukas och används helt fel. Kör ett hållbart 80/20 upplägg och bestäm själv vad ordet "hållbart" betyder för dig. 80% hälsosam livsstil, 20% vad du verkligen tycker är värt det. "Jag vill att mitt hår skall få bröstvårtan innan sommarens slut", ja är det mitt mål, inte tusan "unnar jag mig" då att klippa av det till öronen i början av april? He.

- Ät regelbundet och ordentligt & hitta dina favoriter. Har du tidigare ätit mycket socker och dylikt, tänk då på att portionerna mat måste öka då energimängden troligtvis minskar i och med att sockret är borttaget. Det är inte farligt att bli hungrig, men kan vara riktigt osmart. När vi blir hungriga tänker vi kortsiktigare och det blir lätt så att vi tar något som vi egentligen inte borde välja. "Vi har varit hungriga förr i tiden och det gick bra". Ja säkert men inte hade vi då en Pressbyrå fylld av socker, läsk och godis i vartenda gatuhörn? Vi jagade. Tiderna och utbudet har förändrats. Se till att välja med omsorg och ät ex var 3-4 timma OM det fungerar för dig. Vi är alla olika, fungerar 3 stora mål/dag bättre än 6 små, ät det. Är du istället typen som får blodsockerfall och surar ihop efter fyra timmar utan mat och vet med dig att du då trycker i dig allt som kommer i din väg? Se till att stoppa något i munnen innan det händer för att undvika det och behålla en jämn blodsockernivå, mer energi och få en skönare dag. En egengjord frukt&nötbar, en näve nötter och ett ägg eller bananpannkaka, färska bär och en sked nötsmör? Låt din location styra, men se till att tänka före. Försök hitta olika typer av mellanmål som förenas i ett "gott och nyttigt". Listan kan göras oändlig och ett "jag gillar inte ägg alls" är ett tråkigt fokus. Fokusera istället på vad du gillar och hitta just dina kombinationer.  "Jag måste ha en Marabou innan jag svimmar" ? - Nej, det måste du inte, om du planerar. Godis i denna form ger dig dig endast en sockerkick, får ditt blodsocker att skjuta i höjden för att snabbt rasa ner igen och göra dig trött och orkeslös. Välj exmepelvis en banan för snabb energi medan du tillagar det mellanmål/ den måltid du planerat att äta. Det kommer att ge dig både energi och näring, och hålla dig mätt. 

- Krångla inte till det. Anderssons, kanske bästa, uttryck?  "Vad är nyttigt", "hur skall jag äta" osv osv. Varför känns alldeles för många helt borta i denna fråga? Ät rena råvaror. Fisk i form av rena filéer snarare än köpta fiskpinnar, nötfärs istället för Mamma Scan? Grovkornigt och/eller egenbakat istället för köpt bröd med 100 okända ingredienser där vetemjöl, socker och vatten utgör basen. Plain yoghurt/kvarg istället för fruktyoghurt á 0,00001% fett och "mindre socker". Gryn och frön istället för köpt "Start" eller mûsli (gör hellre egen). Rotfrukter, ris, potatis, bönor, linser istället för Kungsörnens snabbmackaroner. Såser på kryddor och yoghurt, hummus, guacamole eller en fräsch salsa istället för påsar med pulver som skall blandas med vatten. Släng fisk och fågel i ugnen, laga stora portioner som kan användas att varieras sedan och ställ en stor kanna smoothie i kylen för att hälla upp kommande morgonar? Vänd på förpackningar och läs när du handlar. "Det har jag inte tid med" - Nej, men du är väl inte så dum att du måste vända på samma förpackning varje gång du handlar? Gör det en gång och därefter har du koll på vilket (exempelvis) bröd som är det bästa alternativet för dig. Att äta ren mat handlar snarare om att inte krångla till det. Det är ju all proccesserad skit som är tillkrånglad men tyvärr väldigt lättillgänlig.  

Se inte förbud, måsten och "fy vad jobbigt". Vissa förändringar kan till en början vara jobbiga men blir med tiden självklarheter. Det sägs att det tar cirka 21 dagar att vänja sig och göra något nytt till en rutin. Ge det då dessa tre veckor och lägg manken till. Att få bort ett sockerberoende eller bryta stillasittande för lite rörelse är inte det enklaste men hittar du rörelser du i grund och botten tycker är roliga att utföra, känner du utveckling och älskar du dina goda måltider och din nya energi kommer det att bli enkelt och roligt. Du kanske inte står på gymmet 5 dagar i veckan, varje vecka fram till juli men du kanske heller inte tröttnar innan februari? Du kanske inte kommer i dina favoritjeans innan mars men du kanske har börjat äta frukost igen och sover gott om nätterna? Ju mer du får på rutin, desto mer kommer dina mål att variera. De där jeansen kanske får betydelse noll då känslan av att orka gå hela vägen hem med matkassarna efter ett 8h pass i skolan/jobbet slår hårdare? Det är inget fel med att ha ytliga mål men glöm inte bort att hälsa kommer inifrån. Med rena råvaror, regelbunden motion och en glad kropp kommer en snygg kropp och det mina damer och herrar, är ingen speciell storlek eller form, enligt mig. Vad är era mål inom olika kategorier detta år? Skola/arbete, hälsa/träning, resor, framgång eller prestation? Jag tänker skriva en lista och dela mer Er senare. Skall nog köpa mig ett anteckningsblock dagen til ära. Vi ses!


Kommentarer
Postat av: Johanna Berg

Bra tankar :D

2015-01-08 @ 17:32:47
URL: http://jannabergs.blogg.se/
Postat av: Tea

I feel you! Är också sjuk och har inte kunnat träna riktigt i en månad snart. Jätte tråkigt :(

2015-01-08 @ 17:48:10
URL: http://teasplace.blogg.se
Postat av: Elin

Sjukt bra skrivet! Ska försöka tänka sådär lite oftare från och med nu gällande det där med mat och träning!:)

2015-01-08 @ 17:53:26
URL: http://elinfrohms.blogg.se
Postat av: tommy

kämpa på

2015-01-08 @ 17:53:27
URL: http://investerasmart.blogg.se/?tmp=51366
Postat av: Zarah Joling

Åh va bra, har längtat efter någon som äntligen skulle skriva det här så utförligt! Jag har nästan mått dåligt, för förra året förbjöd jag mig själv, jag krånglade till det och jag gjorde fel så det är inte lätt att se alla andra göra samma misstag i år! Tusen tusen tack för denna texten!!

2015-01-08 @ 18:00:40
URL: http://omzarah.blogg.se/
Postat av: JENNYH - Mammablogg

Åh ser så gott ut =)

2015-01-08 @ 20:10:42
URL: http://jennyh.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback