Stäng
RSS 2.0

30 november / "Jag vill alltid älska dig?"

 
 
 
 

Sista november, första advent - Ett avslut och en början blev precis synonymer, knasigt? Idag har jag glidigt omkring mellan fyra väggar, bland tända ljus och fikabröd medan julmusik, ständigt, skrålat på repeat. Ett flertal "Oh holy night"  tätt följd av diverse klassiker kombinerade med de där nya, oseriösare, melodierna. Och flickan i mig klappar förtjust i händerna medan doften av vörtbröd sprider sig i köket. Herregud! Det enda jag vill är att planera in julmys på julmys med mina käraste samt plocka fram avsnitt av Sunes Jul, Mysteriet på Greveholm och Pelle Svanslös, mina absoluta julfavoriter. Ha! Jag är nog inte klok. Ändå tänker jag inte påstå att jag vill vara det heller. För nog nickar hon jakande när orden "Tomten jag vill ha en riktig jul. En sån som man har, när man är liten..." ännu en gång studsar mellan väggarna. Och jag tänker för mig själv att ett avslut och en början kanske kan vara synonymer, trots att det låter motsägelsefullt? För trots att jag är i början av vuxenlivet väcker denna tid på året liv i barnet i mig. Hej & välkommen första advent , julen - Jag vill alltid älska dig. 

30 november / Resterna ifrån gårdagen;



Lördagsflash blir söndagstrash? Rester av den person jag ,igår, var skådar ni ovan i ett försök att sminka över en bakfylla, släta över gårdagens lockar och bege sig iväg för lite söndagsaktivitet. Helgen, som idag inleder julen i adventsfikande och julbak, har varit helt fantasisk. Igår dansade jag lite häck av mig på stadens gator efter förfest på förfest samt resturangbesök och bowling med världens absolut bästa kollegor, ett gäng galna människor. Ha! Idag plockar jag ihop mig själv, tar mig samman och tänker slå ihop lite julfika att smaska på. Fler bars då de redan är uppätna, samt vörtbröd, nutella brownie och mjuk pepparkaka? Jag tänkte sätta ihop alla dessa i ett inlägg för Er framöver. Dessutom leverera den där obligatoriska adventsfikan á la tänt ljus? Vi ses.  
 

27 november / några anledningar att...?

Några anledningar att le; Klockan 08 intogs idag frukost nummer två, intill tända ljus, julmusik & godsaker. Då var jag färdigtränad, nyduschad och doftandes av min favorit, Shea. Ha! Idag är kontot påfyllt med lön, det skall kickas ASS på jobbet till tidig eftermiddag, handlas inför helgens bravader och mysas med en fantastisk vän. Att det dessutom väntar en fullspäckad helg, är första advent på söndag och jag lever är bara några små, ytterligare, anledningar att le lite extra stort? "Med en skvätt ironi". Och jag tänker för mig själv att, idag är hon en sådan de hatar, de som alltid väljer att hata? Ha. Ha en fantastisk dag, köp saffran hos mig & återkom här senare för mer. Vi ses! 

24 november / Ovett & etikett.


"Det är mörkt så in i helvete, exakt en månad till julafton samt har varit en himla bra helg med världsfina damer" - Tre helt oväsentliga fakta som inte hör ihop någonstans? Ha. Jag är inte den som är den, att klaga, men hej och hå vad jag blir trött av detta ständiga mörker. "No shit" tänker någon till följande "du är inte ensam" och nej, det sa jag väl ändå aldrig? Jag är dock inte ett dugg bitter över detta utan gör snarare något slags konstaterande. Då till ingen nytta alls eller för att få någon att känna igen sig? Tre ting som jag för tillfället är osäker över är 1) Om jag vill att snö skall falla än eller komma lite senare 2) Vad jag ska ha på mig på lördag 3) Om jag skall cykla eller åka bil till dagens arbetspass. Vad jag, å andra sidan, är rätt säker på är att ironin idag flödar och att detta borde avslutas illa kvickt. He. Vi ses! "När ett sting av vett slagit till" ? 

22 november / Pepparkakor.



 
Pepparkaksbars - Lördagsmorgonens sysselsättning och förmiddagens fika. Wow! Jag dog, avled och gick av på mitten samtidigt som barnet i mig jublade. Julen är räddad? Ha. Betyget uppskattas till en 10/10 möjliga av mig samt av familjens reaktioner att döma. Till ord som "Det smakar precis som pepparkaksdeg/pepparkaka" och njutningsfulla "Mmmh" är det min slutsats. Kul! Receptet kommer ifrån helt fantastiska Susanna Backman (Tasty-health.se) och ser ut som följande.

För 8 bars i storleken ovan:
300 g kokta kikärtor (finns färdigkokta, eco på tetra)
200 g whey protein vanilj (jag använda vanilj, vitchoklad ifrån Fitnessguru)
4 msk kokosmjöl 
4msk stevia sötströ
4 tsk kanel
4 tsk pepparkakskrydda 

Stavmixa kikärtorna till en slät smet. Tillsätt alla ingredienser utom kokosmjölet och blanda nogrannt. Avsluta med att tillsätta kokosmjölet pö om pö då mängden kan variera beroende på vilket proteinpulver du väljer att använda. Blanda tills önskad konsistens och forma sedan åtta stycken bars att vira bakplåtspapper om. 

Jag tänker nu frysa dessa inför diverse fikastunder inför julen, men även göra en ny sats att göra små bollar av för att servera i min julgodisbuffé. Ni måste bara testa dessa bars om ni gillar pepparkakor eller pepparkaksdeg. De är verkligen supergoda. Och har ni inte proteinpulver kan ni alltid beställa portionspåsar ifrån Fitnessguru. 


19 november / En dålig idé ?

 
"Det är säker en dålig idé" är orden som slår mig denna morgon när mitt hjärta slår ett extra slag för de röda rosorna intill utsmyckningar i guld. Den där tanken om att jag kanske skulle slå på stort och ta på mig en röd klänning på julafton detta år maler i bakhuvudet och tankarna åt tanken ser ni i mening nummer ett.  Jag har aldrig gillat rött, passar inte i rött och tycker inte att färgen är speciellt stilfull. Ändå är tanken om en röd julaftonsoutfit där och frestar mig kontinuerligt? Konstigt. Dock får röda rosor mig att smälta på sekunden, och detaljer i rött? Dem kan jag liksom leva med. Kanske även en klänning? I fantasin verkar det så. Jag undrar just varför man ibland tar dåliga beslut medvetet? Det är ännu inte fastslaget, men kanske blir morgondagen dagen då jag gör det? Jag tänkte nämligen statsspatsera lite i en större stad med förhoppningen om att få med mig några plagg hem till diverse julfrianden. Hur det går återstår att se. " Och röster som "det är en dålig idé"  spelandes på repeat skärmar hon av och struntar blankt i? Kära nån. "

19 november / Eget hasselnötssmör;

 

Då jag tänkte baka en nutellabrownie inför julen, vilken innehåller hasselnötssmör, gjorde jag nyligen detta smör. Jag köpte två påsar hasselnötskärnor och rostade dessa i ugnen på 200 grader i cirka 8 min. Därmed lossnar skalet, vilket jag sedan gnuggade bort i kökshandduk. Därefter använde jag en matberedare för att mixa nötterna till ett smör.  Done! Jag har skrivit ut detta recept tidigare, men skriver det igen. Av detta smör kan man enkelt göra den perfekta nutellan. Tillsätt kakao, stevia och eventuellt kokosolja samt  lite vaniljpulver. Man kan även mosa ihop banan, avokado och blanda ut med nötsmöret, kakao och stevia samt lite osötad mandelmjölk. SÅ smaskig sås, perfekt på gröten, riskakorna, ungsbakad banan med kokos & egen vaniljkvarg eller i den där kakan jag ännu inte testat på? Ha. Hasselnötssmör är annars rätt dyrt att köpa och därför perfekt att göra själv. Burkarna ifrån "Kung Markatta" är dessutom så himla små och töms alldeles för fort vilket är både tråkigt och dyrt i längden. Förra julen gjorde jag även pepparkakssmör vilket var helt fantastiskt gott. Då använde jag mig istället av naturella cashewnötter som jag rostade och mixade för att slutligen tillsatta några teskedar pepparkakskrydda. Funkar såklart med vilka nötter/frön man helst vill använda sig av. Dock föredrar jag cashew till just pepparkakssmöret. Med lite stevia & pepparkakskrydda i smöret kan man enkelt få både riskakorna, brödet, gröten och diverse godsaker att agera pepparkakor och skapa julkänslor? Nom, nom. Har ni testat? 

16 november / Four weekend pics.

Fyra bilder ifrån helgens mysande; Bjöd på långfrukost & blev själv bjuden på min favoritmat /

"Ta mig" är orden jag tänker starta nästa mening med och jag fnissar lite som en fjortonåring (autch?) åt mig själv, för hur kul är inte sex, och fortsätter i ett "ta mig med en nypa salt" nu. Ha! Jag skulle ju börja skriva ner tankarna när de når mig, för att minnas och dela med Er. Därav uppkom en "like / un-like list" med små, befängda, saker i vardagen. Ha. Se men lär definitivt inte? Jag är dock inte en person som stör mig på småsaker. Jag bryr mig inte om hur andra lever, lär eller om någons hår hänger fel. Detta är som sagt små saker med en underton av ironi men ja, såklart också sanning. 

Un-like: 
- Viskningar / Jag tål inte när någon viskar till mig. Jag blir äcklad. Det smaskande ljudet i mitt öra. Kräks!
- Torra läppar och/eller händer. Dessa fnasiga vinterläpparna klär liksom ingen. Inte mig, inte dig. Ha.
- Gamla gubbar som enbart är på gymmet för att sitta still och glo när man knäböjer. No gains på det! 
- Rökning. All year round un-like. Kan någon komma med ett enda argument för rökning? Nej. 
- Att dagarna är grå från morgon till kväll. Jag behöver vitamin D - Tack. 

Like:
- Tända ljus! Vid alla måltider, när jag fixar mig, på jobbet, på kvällen? Mys-delux enligt mig.
- Mitt nya solpuder ifrån Lumene. Räddar mitt vinterbleka ansikte lite och ser naturligt ut. Tummen upp.
- Choklad. Till varje måltid? Ha. Vad vore livet utan choklad? Kanske något under föregående kategori?
- Moroccanoil. Mitt hår tackar för all vård det kan få denna mörka, torra tid av året. Tack & (jul)bock . 
- Att det lider (vilket ordval - ha!) mot jul. Julfest, mys, firanden & bakande. Nyår & skidåkning? JA. 
- Närhet. Mysa, mysa, mysa, denna tid på året. Över ett bad, bubbel eller framför en film? Yes.
- Grönkålschips. Mitt nya lunch- och middagstillbehörs beroende. SÅ enkelt att göra, SÅ smaskigt att äta.
- Ed Sheerans "I'm a mess" - Jag ryser av lycka när jag vrålar med i refrängen. Måste-sjunga-mer! 
- Instagram. Jag älskar att inspireras av vackra bilder av olika slag, se vad vänner har för sig etc. 

Helgens flin: Hörde en tjej berätta om en annan tjej som klädde på sig allt på överkroppen, innan hon började med underkroppen, i ett omklädningsrum. Vem gör så? Jag skulle dö av skratt om jag var närvarande i en sådan sits och/eller såg någon strippa så. Vad säger ni? Hur knasigt? Lägger till den roliga händelsen på min like-list och avslutar därefter med ett leende. 

16 november / Nyttiga lussekatter.

 
 
"Nyttiga lussekatter" är rubriken och jag flinar, spyr lite galla och erkänner i förbifarten att denna rubrik kanske var en såndär typisk kvällstidningsrubrik, för att fånga en extra läsare eller två? Ha. Jag gillar inte riktigt ordet "nyttigt" då jag tycker att det handlar om helheten. Kan man verkligen vara onyttig respektive nyttig vid en specifik måltid? Handlar det inte om vanorna, levnadssättet och det stora hela, egentligen? Inte blir du nyttig för att du äter en kycklingsallad istället för pizza eller tvärtom, en köpt vetedegspizza med kebabbsås istället för en kycklingsallad? Nej. Däremot är det kanske direkt "onyttigt" att äta något vår kropp inte tål om det ger utslag på kroppen i någon form & vi reagerar med exempelvis diarré, andnöd, kramper - you name it? Då kan vi nog konstatera att det inte är hälsosamt för oss att utsätta kroppen för det. Därav kanske inte rubriken är så tokig trots allt då dessa lussekatter är just fria ifrån gluten. (Därav den annorlunda looken på dem - De blir inte riktigt lika fina som med vetemjöl...). 

Jag kände att jag inte tänker sitta utan gula bullar á la kissekatt på diverse advetsfikor och gjorde idag slag i saken. Fann imorse ett recept på nätet, ändrade på eget bevåg och fick 10/10 av mig själv (ha!) samt min familj och farfar. Dessa lussekatter är söta, saftiga och smakar "precis som" den klassiska katten på vetemjöl även om den inte riktigt ser ut så pga avsaknaden av gluten. Jag är överlycklig! Att dessa dessutom tåls att ätas till diverse kakor och julgodis eller ett stort mellanmål, till frukostfika eller ett flertal kontinuerligt utan att det skulle vara "godis-godis" då de innehåller bra proteiner, kolhydrater och fetter samt saknar socker. Man kan även göra dem mjölkfria om man inte tål mjölk & laktosfria om man inte tål laktos - Win-win för alla ? 

Så till alla glutenintoleranta, känsliga eller nyfikna? Här har ni receptet som i grund och botten är ifrån Åse Falkman Fredriksson. Ändrade dock lite och såhär blev det då;

För ca 20 st (jag gjorde dubbelsats & det blev 46 st små) : 
4 ägg /  50 g kokosolja / 50 g kvarg /  sötning motsvarade 5 msk strösocker (Ica sötströ = 5 msk /  1 dl mandelmjöl / 3/4 dl kokosmjöl / 2 msk fiberhusk / 0,5 dl pofiber / 2 tsk bakpulver / 1 dl grädde eller valfri mjölk / 0,5 g saffran 

Gör såhär: Blanda saffran med 1 msk vatten och låt stå 20-30 min. Vispa ägg och sötning fluffigt och tillsätt sedan de torra ingredienserna (som du först blandat försig) samt matfett+kvarg samt saffranen. Vispa alltsammans och låt sedan stå ca 10 min. Är degen för kladdig? Tillsätt då mer kokosmjöl (detta behövde jag ej). Rulla bullarna, sätt i russin (om du så gillar) och pensla med äggvita. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20min. Låt svalna på galler under bakduk och servera med en kopp glögg, te eller varm choklad. Enjoy! 

15 november / Pre-christmas?



/ En drös, enligt mig, fina klänningar / Perfekta till julfesten med jobbet, sittningen eller nyår. De enklare varianterna passar även perfekt till julafton. Åtminstone vill inte jag klä mig party-sexigt där och då. En ren paljettblåsa hör inte riktigt hemma på mitt julaftonsfirande med släkten. He! Men gör det de på ditt - Kör! /

Har ni fått några inbjudningar till diverse sittningar, julbord, fester eller middagar än? Det har jag och därmed har även klickandet efter klänning påbörjats. Jag har ännu inte beställt någon men tycker att de ovan är goda kandidater. Först ut är festande om två veckor och sist ut nyår? Däremellan skall, bland annat, även julafton och juldagen klämmas in. Antingen handlar man hej-vilt till diverse kvällar och tänker inte på pengarna eller så har man anledning att spara en slant? För att man vill handla smart, studerar, prioriterar annorlunda eller dylikt? Oavsett anledning skulle jag i så fall satsa på en väldigt enkel klänning som man enkelt, med små medel, kan förändra. Antingen genom att fästa en brosch, rosett/spänne eller liknande vid ena axelbandet eller i en djup rygg. Annars genom att ha en helt annan färg på läpparna/ köra utsläppt hår vid ena tillfället, uppsatt vid andra /  maffiga vs enkla smycken till eller exempelvis en blazer till vid ett tillfälle och utan vid ett annat. Att satsa på en (svart!) basklänning med skön passform som man verkligen trivs i är verkligen en investering. Kanske låter klänningar uppåt tusenlappen och däröver dyrt men när du lyckats använda den på diverse middagar, julaftonsfiranden, tillställningar som bröllop, tråkigheter som begravningar eller en konfirmation, en sommarkväll vid grillbuffén och med strumpbyxor och kofta på uteservering på sensommaren har du snart sparat pengar snarare än på de där förbrukningsplaggen som man köper i förbifarten, använder en gång, hatar lite och låter hänga. "Been threre, done that" och kommer säkerligen göra om samma misstag flera gånger i livet. Egentligen behöver inte den perfekta, användbara klänningen vara speciellt dyr. Vad jag menar är att, om den är dyr kan den ändå vara ett smartare köp. Ovan samlade jag både bas och de där "one-night-out" klänningarna. Låt se om någon ovan blir min framöver. Jag har ju egentligen några svarta att pryda om, egentligen? 

14 november / "Om rädslan för komplimanger" ?

 

Fredag och eftermiddagsjobb ger mig min drömmorgon. Ja, nog skulle jag kunna drömma lite till. Ni vet, en solig och svettig morgontur på en sandstrand, en stor frukostbuffé intill havet, intressanta samtal med inspirerande människor , you name it, men en realistisk drömmorgon för mig var vad jag idag fick. Lugn och ro, vakna av mig själv, en promenad tillsammans Hannah&Amanda samt en date med Alex&Sigge. Kanske fick jag inget riktigt samtal men definitivt en drös inspiration rakt in i huvudet, genom mitt headset. Wow! För att inte glömma en maffig frukost på sängen. Något Hannah och Amanda talade om tog mig lite med storm, i vanlig ordning. De diskuterade det faktum att en komplimang eller en relation kan göra att man blir så fantastiskt duktig på något man egentligen inte är, att en egenskap förstärks. Är ni med mig? I en relation kanske Du är den som är duktigast på mattematik, springer snabbast, lagar godast mat, är längst, sjunger bäst - Ja, precis vad som helst. Att en egenskap hos dig då framhävs och stärks i att just du är den som är duktigast på detta kan göra att man får sådant enormt självförtroende i detta, tar det ett steg till och faktiskt blir riktigt grym på det, eller att du i en annan relation inser att du är totalt värdelös på det du trodde att du kunde, när du väl får lite perspektiv? Ha. Hur som helst instämmer jag verkligen och tokälskar tanken på detta. Det är både älskvärt och användbart enligt mig och det faktum att vi inte skall vara rädda att ge varandra komplimanger och kritik stärks intill denna diskussion. För kanske väcks drömmar till skapande, och slutligen en verklighet, när du ger någon komplimanger. Du kanske säger till en vän att denne skriver fantastiskt och borde satsa på det, att en annan borde bli fotograf eller en tredje lagar så fantastisk mat att denne själv blir inspirerad att skriva en bok? Superhäftigt hur små saker, relationer och tillfälligheter kan forma personer och skapa situationer man inte trodde. Eller hur? Man skall vara försiktig i många situationer, men något man ej skall vara försiktig med är att  ge den där komplimangen man grunnar på. Små saker kan göra stora underverk. "Allting handlar om detaljerna?". Kanske kan drömmorgon bli drömliv för någon annan? Vem vet. 

13 november / Min podcast.

/ Fyra bilder ifrån somarens Cypern. Definitivt värt att sakna dagar som dessa / 

I fyrtio minuter får han, som så många gånger förr, lyssna till min podd? Ja, för kanske är det så det känns för honom när jag vräker ur mig allt och ingenting på löpande band. Berättar, diskuterar och redogör. Tar upp viktiga ämnen och späder ut dem med ytliga ting. En skön mix helt enkelt? Ha! Jag kunde haft en egen podd? Egentligen finns det så mycket djup i mig. Alldeles för mycket många gånger? Jag kan liksom inte förmå mig att förstå hur alla ord och tankar ryms därinne. Vart tar de vägen, egentligen? Vart finns de när de stilla vilar i min kropp? Det är som om jag fått tankeverksamhet för två och tar hans också, som om min hjärna är fylld av lite fler tankar än den där "normala" hjärnan som majoriteten människor bär på. Nu lät jag kanske självgod, men det är inte så jag menar. Jag är rätt knäpp helt enkelt. Det är nog det underliggande budskapet i sammanhanget. Något annat får ni liksom inte tro. Och jag tänker att jag är lite svår, först. Att jag är världens enklaste egentligen, men att det tar tid ibland? Jag vill, men det går liksom inte. Jag vill att du ska, men kan inte förmå mig. Och ni vet inte ens vad jag talar om. Som för att höja styrkan i ordet "svår" eller för att ta bort det målande ordet därinnan? Hm. Idag tänkte jag "åh, det där skall jag skriva om i bloggen" till ett flertal tankar, ämnen. Ikväll har jag glömt vilka ämnen som utlöste det där ojandet. Ha! Så dumt. Jag hoppas att jag kan låta drömmarna återspegla dagen och göra tankarna påminda för att återvända. Tills dess: Fyra icke-selfies ifrån Kypros. Nom! Saknar sommar, vill ha jul. Knasfia. 

12 november / Ovanligt vanlig?


En stund efter min superfrukost följer alltid ett gäng riskakor med nötsmör och banan, en grym kombination. Är man lite fitness, skall man dock, kleta på 50/50 med nutella också men sån är jag inte. Ha!  Jag är bara en såndär motionär.  "Så provocerande får man nog inte skriva" och därmed fortsätter jag utan konstigheter direkt på ett "Denna lediga dag blev nyligen arbete istället och jag skall nu slänga mig iväg för en helt vanlig men ack så ovanlig arbetsdag". Ovanlig för mig, då passet inte är mitt och vanlig för att jag för en gångs skull arbetar en normal tid, som en vanlig Svensson och kan cykla hem med strömmen av människor ifrån stationen. Kul! Ha. Vanligtvis cyklas det motströms och jag får möte när jag kommer flygandes med rosiga kinder och urblåst hår. Idag kanske det inte syns? Vi får se. Med supergröten i magen beger jag mig nu. Som vanlig, men ändå ovanligt? Bara för att vrida på orden och få ut mer av texten...
 

11 november / Vissa växer aldrig upp?





 
Definitionen på frukost på sängen ser ni ovan och definitionen på det där "frukost i sängen" är när man spiller ut diverse gröt och topping och blir utan? Där hamnade jag som tur var inte. 

Jag har nu smugit omkring hemma, medan lågorna ifrån ljusen dansat till julmusiken, och prickat av diverse sysslor ifrån dagens "to do list" (ja, jag skapar alltid en sådan). Kvar står nu endast några få ting, varav en av dem är work. Work på work något jag inte, på eget bevåg, kan välja att pricka av såhär på förmiddagen.Tänkte även slå in mina första, inhandlade, julklappar denna tisdag. Inhandlade ett par denna helg och inser att det är säkrast att slå in dem fortast möjligt med en familj så nyfiken som min? Ha. Och okej; För att jag längtat, sedan sommar blev höst, efter att få klippa och fixa i vackra papper prydda av klockor, tomtar och stjärnor. Jag slås av tanken "du växer nog aldrig upp" men funderar i samma stund på om det är vad jag egentligen vill? Svaret är nog nej. Jag vill aldrig växa ifrån känslan som intar min kropp runt jul. Pirret, kärleken och ömheten, att jag ser fram emot bakning med familjen, skinksmörgås och glögg, att sätta ihop ett pepparkakshus (och all den illska som hör därtill!) och att smyga runt granen för att kolla in vilka paket som faktiskt är till damen själv. Ha! "Och du kikar i sökfältet, kollar om du är inne på rätt blogg eller om du hamnat hos någon som ännu inte fyllt tolv? Men du är rätt, du är här. Du har bara hittat in till någon som valt att stanna där". Är du en av dem, dem som aldrig växer upp?

10 november / Restaurangtips & skam?



 
 


/ Lite söndagsbilder / 
Dagen som gick i pappornas tecken ägnade vi åt att fira mormor. Så dumt? Ha. Vi gick till Lagerqvists, en resturang med otroligt fin lokal, mysig atmosfär och god mat. Dock lite bitter och icke-tillmötesgående personal samt lite väl lång väntetid för mat. Dock perfekt atmosfär och mat för en lördagsdate med en partner eller nära vän. Vi hann dock skänka en tanke, lite uppvaktning á la frukost och presenter till våra pappor också, ja inte morfar förstås. Han fick ingen frukost serverad men givetvis ett gäng rosor, då han somnade in på farsdag för exakt två år sedan. Vem kom föresten på att man skall kalasa på söndagar? Bruncha, promenera, gå på bio, mysa och allt det där - Ja, men att strutta omkring på restutangbjudning i lördagens påsar under ögonen och flottigt hår? Ha. Fy skam. "På damen själv, men inte på dagen" .